Blog VITADU
vitadu.com SK

Termički učinak proteina

Znanost je dokazala kako naš organizam troši energiju i dok probavlja hranu, a taj se proces naziva  tzv. termičkim učinkom hrane. Konzumiranje hrane s većim termičkim učinkom reducira razinu masnoća u tijelu i potiče metabolizam. Namirnice bogate proteinima izazivaju najveći termički učinak – čak 25% njihove vrijednosti koristi se u procesu probave. Dok ugljikohidrati i hrana bogata masnoćama koriste samo od 6 do 8%, odnosno od 2 do 3%. Nadalje, istraživanja su otkrila da je metabolizam dvostruko brži nakon konzumiranja bjelančevina nego nakon uzimanja obroka bogatog ugljikohidratima. 

Ako doručkujete čim se probudite, metabolizam će se prije aktivirati. Stoga je najbolje pojesti doručak bogat esencijalnim proteinima, koji će vas brzo zasititi - uz minimalni unos kalorija.

Zato je uravnoteženi, proteinima bogat VITADU obrok idealan za uspješan početak dana, ali i zdrav međuobrok na radnom mjestu, koji će vam dati dovoljno energije kako bi završili svoje radne obaveze i izbjegli invaziju na hladnjak po povratku kući.

Izgradnja mišića veoma je važna jer je metabolizam u stanju mirovanja brži kod ljudi s većim udjelom mišićane mase. Razlog više da sa sobom uvijek imate VITADU obrok, kako ne bi skočili do prve Pekare i umjesto "trbušnjaka" izgrađivali trbušnu masnoću.

Ne zaboravite da je tijelu potrebna voda* da bi sagorjelo kalorije, jer se čak i u stanju blage dehidracije metabolizam usporava.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/76//Moze-li-voda-ubrzati-vas-metabolizam.html

https://bloghr.vitadu.com/clanek/77//Pijete-li-vodu-u-PRAVO-vrijeme.html

 

          Mi smo tu zbog Vas i za Vas.

         Vaš VITADU tim i blogerica Noa.