Blog VITADU
vitadu.com SK

Što ne pomaže kod debljine, a možda uporno radite...

Neke od prečica koje su popularne među osobama koje se žele riješiti viška kilograma i debljine su:

Ne postoje tablete za mršavljenje koje mogu izliječiti debljinu. Debljina nastaje zbog pretjeranog unosa kalorija i premale potrošnje istih. Odnosno, debljina nastaje uslijed kontinuiranog kalorijskog suficita. Naravno, debljinu mogu potencirati i određene bolesti zbog čega dolazi do usporavanja metabolizma, no i dalje je glavni razlog debljine pretjerani unos količine hrane.

Debljine se ne možete riješiti ni popularnim dijetama s interneta. Štoviše, skinut ćete koji kilogram, ali najčešće se ti kilogrami vrate te se nadoda još koji kilogram, što je poznato kao jo-jo efekt.

Debljinu neće riješiti ni gladovanje. Gladovanjem samo pogoršavamo situaciju jer usporavamo metabolizam, organizmu ne pružamo potrebne nutrijente i riskiramo slabljenje imunološkog sustava. U zadnje vrijeme popularan je oblik gladovanja "Intermittent fasting"  koji ima svoje prednosti i mane, no ni taj režim neće riješiti sve uzroke debljine.

Problem debljine neće riješiti ni operacija koja i nije baš bezazlena i bez rizika. Zasigurno znate neke poznate ličnosti koje su se podvrgle takvoj operaciji, pa i dalje vidimo da pate od debljine. Osim toga, operacija u svim slučajevima treba biti zadnja opcija, kada je doista pitanje života ili smrti.

Ono što je kod debljine važno je ne samo izgubiti suvišne kilograme, već je glavno pitanje kako trajno zadržati normalnu tjelesnu težinu nakon mršavljenja. To rješenje ne nudi niti jedna dijeta, oblik gladovanja i slično. Zato u samom početku treba izabrati onaj režim kojeg ste se spremni trajno pridržavati.

Vitadu programu, koji je osmislila naša Oľga Grozdaničová (*) i time "raskrčila džunglu prehrambenih doktrina" - od kojih su mnoge znanstveno neutemeljene i često kontradiktorne - naši VITADU savjetnici pružit će vam uvid i povjerenje koje nam je potrebno za donošenje neovisnih odluka o pravilnoj prehrani te vas ujedno potaknuti da uživate u tom procesu!

*https://bloghr.vitadu.com/clanek/166/blog/Enciklopedija-slavnih.html

#ostanimoodgovorni

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/