Blog VITADU
vitadu.com SK

Popaj je znao!

špinat na mlijeku

 
Ovo lisnato zeleno povrće dostupno je tijekom cijele godine, a može se pripremati na više načina. Može se koristiti u salati, kao predjelo, kao glavno jelo, kao prilog za večeru, a u zadnje vrijeme fitness treneri ga vole koristiti i u smoothiejima. 

Vole ga jesti vegani, vegetarijanci i oni koji paze na prehranu jer ima jako malo kalorija, a sadrži i ponešto proteina. 

Špinat je također bogat hranjivim sastojcima koji su dobri za vaše zdravlje, a posebno za srce i oči. 

Redovitom konzumacijom špinata:

1. Smanjujete rizik od srčanih bolesti

Općenito, lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja izvrsna je hrana za zdravlje srca. Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara. 

2. Štitite zdravlje očiju

Lutein također smanjuje rizik od dobne makularne degeneracije (AMD), koja je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina. 

3. Regulirate krvni tlak

Minerali koje sadrži špinat, posebno magnezij i kalij, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni tlak, tako da je špinat idealan za osobe sa visokim krvnim tlakom. Špinat je takoreći prva pomoć kod hipertenzije.

4. Čuvate kognitivne sposobnosti

Još jedna pogodnost jedenja lisnatog zelenog povrća je da vam može pomoći u zaštiti vašeg mozga. 

5. Održavate blistavost kože

Špinat je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima, od kojih mnogi mogu pomoći vašoj koži da postane glatka i blistava. Od svih njih, vitamin A ključno pridonosi blistavoj koži, a jedna šalica špinata sadrži oko 63% dnevne vrijednosti. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ulogu u regulaciji stvaranja stanica kože, kao i stvaranju sluznice koja je štiti od infekcija.

Sve u svemu, dovoljno razloga da ga konzumiramo!

Ukoliko u špinat dodate VITADU pileću ili porilukovu juhu imat ćete izvrstan međuobrok ili večeru!

A uz PILEĆE VITADU POLPETE i VITADU PIRE KRUMPIR špinat je izvrstan prilog.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/