Blog VITADU
vitadu.com SK

Kada iz prehrane izbacite šećer...

Ovih se 5 stvari dogodi vašem organizmu kada iz prehrane izbacite šećer!

Prosječno čovjek unosi oko 300 kalorija kroz šećer u organizam dnevno, što godišnje iznosi oko 15 nepoželjnih kilograma na vagi!

Evo što se u kratkom roku događa s vašim tijelom kada odlučite smanjiti ili čak potpuno izbaciti šećer iz prehrane.

Unosom šećera naše tijelo stvara velike količine inzulina, a to aktivira naš živčani sustav i povisuje se krvni tlak, što naravno, utječe na rad našeg srca. Bez šećera u samo par tjedana se regulira krvni tlak, rad srca i općenito se poboljšava cjelokupno stanje organizma.

 

Veliki dio upalnih procesa koji nastaju na licu možemo zahvaliti šećeru. Čak i male mjere začepljuju pore i smanjuju elastičnost kože. Jedno istraživanje je pokazalo kako se sudionicima koji su tri tjedna morali piti jedno gazirano piće dnevno izgled i zdravlje kože pogoršalo za čak nevjerojatnih 87 %.

 

Vjerovali ili ne ovisnost o šećeru postoji. Istraživanja su pokazala kako osobe koje unose dnevno veliku količinu šećera u trenutku kada žele prestati prolaze kroz ovisničku krizu. U početku će vam biti teško, no dugoročno gledano izbacivanje šećera iz prehrane utječe pozitivno na raspoloženje, smanjuje osjećaj straha i pospješuje izlazak iz depresivnih stanja.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/126/blog/Sto-se-zbiva-s-tijelom-kada-iz-prehrane-izbacite-seer.html#h_88161601621565172620827

 

Postajemo tako lako ovisni o šećeru jer nas unos podiže, energetski, ali i po pitanju raspoloženja. No, isto tako kako se brzo podignemo, tako i brzo padamo. Bez šećera je razina energije tijekom cijelog dana postojana, a navečer lakše i prirodnije tonemo u san. Upravo šećer zna biti jedan od uzročnika loše spavanja i čestog buđenja.

 

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se ljudi odluče na smanjen unos šećera jesu prekomjerni kilogrami. To ne bi trebao biti glavni razlog, no on je neminovan. Računica je posve jasna, čim budete dnevno unosili 300 kalorija u obliku šećera manje, višak kilograma će se početi topiti.

 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje!

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/