Blog VITADU
vitadu.com SK

Baš vam se jede nešto masno, slano i nezdravo?

 

Šta telo poručuje ako vam se jede slatko, masno ili slano?

Za vrijeme trajanja karantene, mnogi su se oslonili na „brzu“ hranu kako bi se lakše nosili sa stresom i svim strahovima koji su se u to vrijeme budili.

No što biste rekli ako saznate da upravo takva hrana utječe na smanjenu sposobnost fokusiranja?

Nova studija objavljena u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition na kojoj su radili znanstvenici sa sveučilišta Ohio nudi objašnjenje kako je samo jedan ovakav obrok dovoljan da utječe na koncentraciju pojedinca.

Drugim riječima, oni koji su mogli raditi od kuće dok je trajala pandemija i uživali u „hrani za utjehu“ moguće da su primijetili blage promijene u mogućnosti koncentriranja.

Ispitivanje je provedeno uz pomoć 51 ženske osobe koje su svakog jutra pristupale testu koncentracije te opet 5 sati nakon što su pojele nezdrav obrok, ili pak onaj koji je sadržavao samo zdrave namirnice. Jasno je, skupina koja je jela nezdravo je i najlošije prošla na testu.

Stephanie Urrutia, nutricionist sa istog sveučilišta smatra kako je konzumacija hrane koja sadrži puno šećera i zasićenih masnoća, ali bez vlakana, često uzrokuje kaos u crijevima koja mogu podleći upalama. Kada se to dogodi, uski spojevi probavnog trakta se opuštaju i ostavljaju rupe u crijevima.

Iako studija nije dokazala što se događa u mozgu, rezultati jesu otkrili potencijalnu poveznicu između zasićenih masnoća i crijeva- mozga. Smatra se kako ti proizvodi mogu uzrokovati upalu crijeva što može uzrokovati upale u mozgu. Ideja je da masne kiseline mogu preći barijeru krv-mozak.

Drugi put kad poželite pojesti kutiju slatkiša i jedan masni sendvič, pokušajte i sami razumjeti kakve promjene doživljavate kada je u pitanju koncentracija.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje!

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/