Blog VITADU
vitadu.com SK

3 situacije kada ne smijete koristiti MASLINOVO ULJE!

MASLINOVO ULJE se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti!

 

1. AKO NISTE SIGURNI DA JE KVALITETNO

Prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. 

2. ZA PRŽENJE

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja.

Nutricionisti nas upozoravaju kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

3. ZA ROŠTILJ

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtjeva ulje, dobro namažete rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.

 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje!

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/