Blog VITADU
vitadu.com SK

Zašto je važno zimsku zamijeniti ljetnom prehranom?

Proljeće i ljeto pravo su vrijeme za poboljšanje prehrambenih navika, a najveća i najvažnija promjena koju možete odmah uvesti u svoju prehranu su domaće sezonske namirnice - koje ćete lako uklopiti u vaš VITADU program!

Sezona zimnice i uskladištenog povrća i voća je iza nas. Iako su nam uglavnom dostupni tijekom cijele godine, vrijeme je da kiseli kupus, kiselu repu, ciklu, paprike, krastavce, kuhane rajčice i kompote, zaboravimo do zime.

Neka vaši obroci budu pripravljeni od što više svježih sezonskih namirnica i što šareniji - što je u vašoj prehrani više boja, veća je vjerojatnost da ćete hranom unijeti sve potrebne vitamine, minerale, ali i prehrambena vlakna i fitokemikalije, poput raznih pigmenata, koje Vaš organizam treba za normalno fukncioniranje i obranu od štetnih tvari i utjecaja.

Zbog povećanog znojenja tijelo gubi vodu i eletkrolite, a po receptu prirode baš u to vrijeme dozrijevaju plodovi bogati vodom (krastavci, lubenica, dinja) i kalijem (rajčica, tikvice, špinat, marelica, jagode).

Poželjno je usredotočiti se i na lagano, lisnato povrće. Od zelenila na tanjuru bi se svakako trebala naći blitva, špinat, razne salate, a od začina svježi peršin, celer, bosiljak i kadulja.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje!

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/