Blog VITADU
vitadu.com SK

#MITOVI u ISHRANI

Kruh, čokolada, slatkiši, fast food, ugljikohidrati i masti debljaju (FOTO: Shutterstock)

Nutricionizam je relativno mlada znanost, stara oko 150 godina, koja je započela s vrlo zanimljivim istraživanjima. Iako ne znamo još sve, znamo dovoljno da bismo se držali nutricionističkih principa koji za cilj imaju očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Nažalost, danas postoji 100 mitova o hrani koji su dostupni na internetu i često navode običnog čovjeka na krivi put. Mitovi o hrani su opasni iz nekoliko razloga: 

Kada čitate informacije ili savjete o hrani i prehrani, uvijek se pitajte tko stoji iza tih riječi. Važno je odvojiti nečije osobno mišljenje ili iskustvo od stvarnih i znanstveno provjerenih činjenica. 

Naime, glavni problem je kada netko tvrdi da mu je nešto pomoglo, a zapravo je nešto drugo utjecalo na pozitivnu promjenu, a ne ta konkretna primjena određenog mita. Svaki čovjek je individua za sebe i prehranu treba prilagoditi s obzirom na:

#Mit br. 1: Hrana se dijeli na zdravu i nezdravu

Ovaj mit je još uvijek duboko ukorijenjen u svakodnevnom govoru, a izuzetno štetan. Prije svega, zdrava i nezdrava hrana ne postoji u kontekstu u kojem se najčešće koristi, već postoji samo zdrava i nezdrava prehrana.

Naime, sva hrana na policama trgovina, od čipsa do brokule je zdrava, a to znači da je zdravstveno ispravna i udovoljava zdravstvenim kriterijima. Drugim riječima, i čips je zdrav jer se od njega nećemo otrovati, razboljeti ili završiti u bolnici. 

Hranu zato ne dijelimo na zdravu i nezdravu, već na:

PREJEDANJE bilo čime dovodi do nakupljanja kilograma!

Popularizacija aktivnog načina života i zdrave prehrane potaknula je ljude da počnu mijenjati vlastite prehrambene navike kako bi ujedno izgledali i osjećali se bolje. Postoji pregršt informacija o prehrani na internetu : od osobnih mišljenja podijeljenih na forumima, članovima na raznim portalima, savjetima s fitness profila. Samim time, početniku u svijetu fitnessa postaje nemoguće snaći se u moru svih tih informacija te izdvojiti one prave koje su utemeljene na znanstvenoj podlozi. 

Vrlo lako i brzo se šire neprovjerene informacije pa ako ljudi često znaju zakomplicirati život i isprobati razne restriktivne dijete kojih se nemoguće pridržavati i koje nemaju dobre posljedice za organizam. 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

https://www.vitadu.hr/