Blog VITADU
vitadu.com SK

Važnost PROTEINA!

Jedna od osnovnih stvari koje smo naučili na satu Biologije je da su bjelančevine ili proteini, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu.

 • Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva.
 • Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak.
 • Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji. Izgrađene su od aminokiselina koje su međusobno povezane peptidnom vezom.
  • Stoga, da bi naš organizam normalno funkcionirao i da bismo održali zdravlje svakodnevno je nužno hranom i dodacima prehrani u organizam unositi proteine.

Osim toga, donosimo 5 razloga zašto je važno konzumirati proteine:

1.Proteini pomažu u gubljenju viška kilograma.

Prehrana bogata proteinima odlična je strategija u postupku gubljenja kilograma. Naime, znanstveno je potvrđeno da veća količina proteina potiče topljenje masti na tri načina:

 • smanjenjem apetita,
 • ubrzavanjem metabolizma i
 • održavanjem mišićne mase koja je izvrstan potrošač kalorija.

Stoga su VITADU obroci pun pogodak za svakoga tko želi na zdrav način trajno izgubiti višak kilograma i sačuvati mišičnu masu.

2. Proteini smanjuju osjećaj gladi.

Studije su zaključile da su upravo proteini najzasitniji makronutrijent (u usporedbi s mastima i ugljikohidratima). Ovo je iznimno važno onima koji žele izgubiti višak kilograma jer sitost doprinosi manjem unosu hrane i lakšem postizanju kalorijskog deficita koji je neophodan za mršavljenje.

3. Proteini ubrzavaju metabolizam.

Svaka namirnica ima svoj termički efekt, odnosno da bi je tijelo probavilo potrebno je utrošiti određenu količinu energije. No, proteini imaju prosječno triput veći termički efekt nego ugljikohidrati i masti. Hrana bogata proteinima značajno ubrzava metabolizam i povećava kalorijsku potrošnju.

4. Proteini pozitivno djeluju na snižavanje kolesterola.

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzročnik smrtnosti u svijetu. Visok kolesterol, posebno onaj kojeg nazivamo lošim (LDL) jedan je od faktora rizika od srčanih bolesti. Studije su potvrdile da unos proteina upravo ima veze sa snižavanjem razine LDL kolesterola.

5. Proteini povećavaju mišićnu masu i snagu.

S obzirom da su proteini građevni materijal mišića sasvim je logično da prehrana bogata proteinima doprinosi izgradnji mišića. No, osim izgradnje, dovoljan unos proteina pomaže i u očuvanju postojeće mišićne mase.

 • Zahvaljujući visokovrijednim proteinima uz VITADU obrok ne gubite mišićnu masu - što je temelj uspjeha našeg koncepta mršavljenja.
  • Koliko trebate proteina - da biste izgubili masno, a sačuvali mišićno tkivo - odredit će vaš VITADU savjetnik.

Slijeđenjem individualnog plana prehrane - koji uključuje visoko vrijedne proteinske VITADU obroke - brojke na vagi i pogled u zrcalo govorit će više od ovog bloga.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

 • Uz Vas je VITADU tim i blogerica Noa!

https://www.vitadu.hr/