Blog VITADU
vitadu.com SK

Ekstra djevičansko maslinovo ulje!

Ekstra djevičansko maslinovo ulje: zašto je zdravije od ostalih ulja za kuhanje ?

Uobičajeni je savjet ljudima koji paze na svoj struk ili se žele zdravije hraniti da paze na količinu ulja koju koriste tijekom kuhanja. Ali to ne znači da bismo trebali u potpunosti izbaciti ulje iz naše prehrane. To je zato što posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje može imati mnoge prednosti za naše zdravlje.

 • Brojne studije su pokazale da konzumacija maslinovog ulja – posebno ekstra djevičanskog maslinovog ulja (extra virgin olive oil - EVOO) – može imati mnogo različitih prednosti za naše zdravlje. 
  • Na primjer, španjolska Predimed studija (najveće randomizirano kontrolno ispitivanje ikad provedeno na mediteranskoj prehrani) pokazala je da žene koje su jele mediteransku prehranu s dodacima ekstra djevičanskog maslinovog ulja imaju 62% manji rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama kojima je savjetovana prehrana s niskim udjelom masti.
 • Stručnjaci koji su nakon toga proučili više znanstvenih studija o mediteranskoj prehrani i njezinom učinku na kronične bolesti zaključuju da je glavni razlog zašto dijeta štiti od raka dojke upravo EVOO. Također postoje dokazi da EVOO može zaštititi od dijabetesa tipa 2, pa čak i od Alzheimerove bolesti. 

 

 • Dakle, po čemu je ekstra djevičansko maslinovo ulje bolje za nas od ostalih vrsta ulja za kuhanje? 
  • Odgovor leži u njegovom sastavu.
   • Uz masnoću, EVOO sadrži i mnoge prirodne tvari, poput polifenola
   • Polifenoli se prirodno pojavljuju u biljkama i povezani su s mnogim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i kognitivnih poremećaja te  poboljšanje crijevnog mikrobioma.
    • Zapravo, kada su istraživači oduzeli EVOO polifenole, otkrili su da ne štiti ni srce od bolesti. Vjeruje se da je jedna od prednosti EVOO-a na zdravlje srca jer njegovi polifenoli sprječavaju oksidaciju kolesterola. Kada kolesterol reagira s kisikom i oksidira, oštećuje krvne žile.

Razlog zašto EVOO sadrži tako visoke razine polifenola je taj što se proizvodi jednostavnim drobljenjem maslina. Više obrađene verzije maslinovog ulja – poput laganog maslinovog ulja ili namaza – ne sadrže toliko ovih polifenola. To je zato što njihovo stvaranje zahtijeva više obrade, što rezultira gubitkom većine polifenola.

(Izvor: theconversation.com)

Preventivom do zdravlja - naš je moto!

"VITADU - moj je OBROK ZA SRETAN DAN I MIRAN SAN!"

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/