Blog VITADU
vitadu.com SK

I vi jedete ispred mobitela, računala, televizora?

(Foto: Shutterstock)

Zahvaljujući pametnim telefonima, tabletima, računalima i televizorima konstantno smo povezani s vanjskim svijetom što se nerijetko događa i za vrijeme jela.

Istraživači su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) kako bi zabilježili koji su dijelovi mozga uključeni u situacijama kada se hrana nesvjesno konzumira, odnosno kada je prisutan podražaj koji odvlači pozornost od samog jela.

U praksi to znači da se tijekom jela usredotočimo na podizanje svijesti i razmišljamo o onome što jedemo.

KAKO JESTI S VIŠE SVIJESTI?

1. Za vrijeme obroka sjednite za stol. Nemojte prakticirati jelo u hodu, na brzinu ili na nogama.

2. Budite prisutni. Usredotočite se na hranu, njezin okus, boju, teksturu i mirise. Na ovaj način mozak će realno percipirati količinu hrane koju konzumiraš i pružiti ti osjećaj zadovoljstva.

3. Jedite uz dobru ambijentalnu i laganu glazbu bez korištenja mobitela, računala, TV-a i sl. Istraživanja su dokazala da brzi ritam i glasna glazba u prostoru u kojem se jede potiču na bržu konzumaciju obroka što nikako nije preporučljivo.

4. Jedite polako. Uz temeljito žvakanje hrane postiže se i veća svjesnost svih senzacija koje hrana pruža, obrok postaje ugodnije iskustvo te se lakše može prepoznati osjećaj optimalne sitosti.

6. Jedite svaki dan u isto vrijeme i ne preskačite obroke. Na ovaj način lakše ćete prepoznati osjećaj gladi/ sitosti jer kada organizam ima svoj ritam onda šalje jasne poruke koliko pojesti i što.

7. Razmišljajte kako se osjećate nakon jela i osluškujte svoje tijelo.

8. Uživajte. Hrana je izvor snage za vaše tijelo, ali i pokretač za vaš um.

Možda zvuči zahtjevno, no ako samo jednom probate ovako jesti na putu ste da usvojite novu naviku koja sa sobom nosi značajne prednosti.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/