Blog VITADU
vitadu.com SK

KRETANJE - temeljna navika zdravog života!

šetanje vašeg psa noću

Ako smo (a jesmo!) barem jednom doživjeli slično iskustvo, zašto nam je onda tako teško prihvatiti činjenicu da nas upravo kretanje jača i čini otpornijima? 

Možda je razlog to što smo i s minimalnom dozom kretanja sposobni živjeti (uz manje ili ponekad veće boli), a kako smo ležerna bića ne razmišljamo previše o budućnosti i pozitivnom utjecaju kretanja/vježbe na naše zdravlje.

Kada trčimo, vozimo bicikl, plivamo, veslamo, planinarimo (ili obavljamo bilo kakvu cikličku aktivnost), mi primarno razvijamo kondiciju (tj. funkcionalne sposobnosti organizma), a benefiti razvoja upravo te kondicije očituju se u kvalitetnijem radu srca, unapređenju sustava za transport kisika, povećanju plućnog kapaciteta, jačanju srčanog mišića te mnogim drugim pozitivnim promjenama u našem organizmu.

Znanstvenici su si dali truda, pa stoga imamo studije (pogotovo u vezi poboljšanja funkcionalnih sposobnosti) koje dovode vježbanje u pozitivan odnos s unapređenjem imunosnog sustava. Takva su istraživanja naročito postala aktualna u vrijeme pandemije, tijekom koje su znanstvenici objavili studije o učinkovitosti vježbanja, ali i o negativnom utjecaju debljine na zdravlje te lakše obolijevanje od težih oblika COVID-19.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/