Blog VITADU
vitadu.com SK

Izazov blagdanske trpeze!

Blagdanska trpeza koja svake godine osvane na našemu stolu prepuna je ukusnih delicija kojima jednostavno ne možemo odoljeti. Kolači, francuska salata, odojak ili purica samo su neka od popularnih jela, no veoma je važno znati kako ostati umjeren da ne bi došlo do prejedanja.

Izbjegnite prejedanje

Tijekom blagdana većinu dana provodimo unutra uživajući u toplini doma i brojnim slasticama koje se pripremaju u ovome dijelu godine. Često nam se zna dogoditi da posegnemo za kojim kolačem ili porcijom blagdanske hrane previše te dolazi do neugodnog osjećaja prejedanja koji je popraćen osjećajem malaksalosti, umora i pritiska u trbuhu.

  • Kako biste ga izbjegli, savjetujemo vam da u svoj blagdanski tanjur stavite samo tri jela (iako se na stolu nalazi znatno više) koja vam se čine najprivlačnija i uživate u njima.
    • Vaš organizam neće biti "šokiran" iznenadnim velikim unosom hrane, a svejedno ćete se fino najesti.

Kako si možete olakšati ako se ipak prejedete?

  • Fizička aktivnost, pa bila to samo šetnja, pomoći će u sprečavanju prejedanja, ali za šetnju od 15 do 20 minuta nije kasno ni nakon što ste se prejeli.
  • Čaj od mente opušta probavni trakt i pomaže eliminirati plinove, zbog čega ćemo se osjećati manje napuhnutima.
  • Ako ste pretjerali s unosom soli, pomoći će vam hrana bogata kalijem poput avokada, banana ili špinata. Jedete li je kasnije tijekom dana ili sutradan, kalij će vašem tijelu pomoći izbaciti višak soli.
  • Odličan kućni lijek za pretjerivanje s masnom hranom je topla voda s malo meda i dvije žlice jabučnog octa.
  • Uz sve blagdanske kolače i slatkiše nije teško pretjerati s unosom šećera, a kad se to dogodi, jedite hranu bogatu vlaknima i s visokom razinom bjelančevina, poput celera i humusa, pistacija ili jaja.

A za totalni „reset“ organizma i brže mršavljenje obratite se našim VITADU savjetnicima kako se novonastali višak od 2-3kg ne bi udvostručio tijekom zimskog mirovanja!

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

  • Uz Vas je VITADU tim i blogerica Noa!

https://www.vitadu.hr/