Blog VITADU
vitadu.com SK

TKO BI MU ODOLIO?

 

Za sladoled se kaže da je najstarija slastica na svijetu i u mnogim zemljama najpopularniji desert. Povijest sladoleda temelji se na različitim pričama, ipak dvije su najučestalije.

Prema prvoj, povijest sladoleda seže čak do 3000 god. pr. nove ere, kada su Kinezi poznavali recepturu koja je preteča današnjem sladoledu..

Namirnica koja se pripravljala od mlijeka, rashlađene vode i drugih sastojaka je oduševila svjetskog putnika Korčulanina Marka Pola koji je nakon povratka sa Dalekog Istoka prvi pisao 1292. god. o sladoledu kao ledenoj slastici koja je služena na dvoru Kublaj-Kana koji se nalazio na području današnjeg Pekinga. Na talijanskom dvoru su prema Polovim recepturama poslije pripremali sladoled, a postupak i recepture su bile strogo čuvane. Sladoled postaje poslastica bogatih.

Više egzaktnijih podataka možemo naći u pismenim izvorima iz starog Rima, gdje je car Neron (37-68. god.) imao i ljeti na raspolaganju snijeg i led čuvan u posebnim jamama koji su mu njegovi robovi u velikim posudama donosili s planina. Snijeg i led je poslije korišten za miješanje s raznim voćem i medom kako bi se pripremili razni “sladoledni napitci”.

Talijani su voljeli sladoled i stalno su pronalazili nove načine kako da smrznu sladoled i poboljšaju njegov okus. Sladoled su spravljali i na dvoru Catherine de Medici koja ga je ponijela sa sobom kada se udala za budućeg francuskog kralja Henrika II (1533. god), te odala tajnu svome suprugu, a ovaj svojim kuharima.

Poslije se iz Francuske receptura za sladoled proširila u Englesku, a potom i u Ameriku.

Danas sladoleda ima svugdje i sve je bolje kvalitete. Sladoled već dugo nije luksuzna poslastica, već široko rasprostranjena namirnica - sa jednom jedinom manom za sve koji žele smršaviti. Njegova visoka kalorijska vrijednost je kamen spoticanja za sve koji su na putu prema vitkosti.

Kako bi udovoljio našoj potrebi za slatkim ledenim desertom tokom ljetnih dana, Vitadu tim je osmislio genijalnu recepturu za nutritivno kvalitetan sladoled bogatog čokoladnog okusa koji ne samo da godi našem nepcu, već nam pomaže postići i zadržati vitku liniju.