Blog VITADU
vitadu.com SK

Jo - jo...jaooo!

cliomakeup-effect-yo-yo-scale-1.jpg

"Bojim se nove dijete. Svaki put uz glavnicu dobijem natrag i kamate. "

Tijekom niskoenergetske dijete tijelo ne dobiva dovoljno kalorija pa troši svoje zalihe i mora mršaviti. No situacija se ne odvija baš onako kako smo zamislili. Umjesto gubitka masnog tkiva prvo gubimo vodu, a zatim počnemo mršaviti iz mišićnog tkiva, pri čemu metabolizam usporava štiteći masno tkivo, koje je izvor energije. 

Dok smo na redukciji hrane, metabolizam je u stresu i kada se vratimo starim prehrambenim navikama, organizam pamti što je bilo i tako nastaje "jo-jo efekt". Tijelo ne možemo prevariti. Ono ima svoje obrambene mehanizme preživljavanja, usporava metabolizam kako bi stvorio "rezerve za vrijeme gladi". Debljamo se, ali se kilogrami ne vraćaju tamo odakle su uzeti - iz mišića - već se pohranjuju kao nove rezerve u obliku masnog tkiva.

Nakon nekoliko ovakvih niskoenergetskih dijeta izgubi se puno mišićnog tkiva, a dobije puno masnog. Za zdravlje to je gore nego prije svih dijeta. Kada dođemo u četrdesete, pedesete godine imamo puno masnog, a malo mišićnog tkiva. Istovremeno raste i rizik od metaboličkih bolesti - poput bolesti masne jetre i kardiovaskularnih bolesti - uz visoki krvni tlak, dijabetes i bolesti srca, pa sve do bolesti bubrega.

Stoga nema razloga da u borbu sa viškom kilograma krenete sami i doživite "jaooo" .

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#ŽIVIŽIVOT

https://www.vitadu.hr/