Blog VITADU
vitadu.com SK

Kako prebaciti metabolizam u veću brzinu?

" S obzirom da ste pisali tome da je jo-jo efekt usko povezan sa usporavanjem metabolizma, pitam se ima li nade za nas koji smo nakon nebrojenog broja dijeta - osim kamata zaradili i usporeni metabolizam? Može li se prebaciti u veću brzinu? "

Sa razlogom se pita naša čitateljica. S obzirom da je svaka nova redukcijska dijeta novi stres za organizam, tijelo se bori za svoj opstanak usporavanjem metabolizma i skladištenjem masnog tkiva, o čemu ste mogli čitati u blogu o jo-jo efektu.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/58//Kako-izbjei-jo-jo-efekt.html

Naravno, treba znati koje namirnice, u kojim količinama i u koje doba dana treba jesti.

Mnogi se trude hraniti zdravo a ipak se debljaju jer ne prate koliko i koju vrstu kalorija nose pojedine namirnice. Mahunarke, recimo, imaju zdrave punovrijedne bjelančevine važne za obnavljanje naših stanica, ali imaju i saharide, prirodni šećer, pa s njima dobivamo i loše kalorije. Zbog toga, kada to jedemo ne mršavimo. Tako je i sa bjelančevinama životinjskog porijekla: pijemo mlijeko, jedemo mliječne proizvode, možemo kupiti i malomasno mlijeko ali ne možemo izdvojiti mliječni šećer i opet dobivamo potrebne bjelančevine ali i saharide i opet teško mršavimo. Razlog tome je što tijelo, da bi ispravno mršavilo, treba potaknuti da isprazni rezervoar energije pohranjen u masnom  tkivu - a to nećemo postići unosom ugljikohidrata koji su instant gorivo. 

Zato postoje naši Vitadu savjetnici za prehranu, nutricionisti koji znaju kako nam mogu pomoći da zaštitimo mišićno tkivo, a da gubimo samo masno tkivo, da se tijekom dijete osjećamo puni energije, da ne osjetimo glad i da mršavimo zdravo. Stručnjak napravi individualni program - najbolji za svakog posebno, jer svakome čovjeku treba drugačija količina bjelančevina.

Tkivo u tijelu - mišići, masno tkivo, potkožna i unutarnja (vicelarna) masnoća - mogu se izmjeriti aparatom, što Vitadu savjetniku pomaže napraviti individualni program, prilagođen potrebama osobe koja ulazi u program. Jer je bitno da čovjek mršavi zdravo, da se riješi ne samo potkožnog masnog tkiva, već i unutarnje-vicelarne-masnoće, i time pridonio ukupnom poboljšanju zdravstvenog stanja. 

Iz mog iskustva, nakon Vitadu programa mršavljenja naši korisnici ne samo da su izgubili višak kilograma, već i zdravstvene kartone. Odlaske u ljekarnu po tablete za visoki krvni tlak zamijenili su druženjem sa prijateljima i obitelji. A to što se osjećaju i izgledaju mlađe je dodatna motivacija koja im pomaže na putu održavanja željene težine.

Za sve vaše teme i dileme, mi smo tu. Vitadu tim i vaša blogerica Noa.