Blog VITADU
vitadu.com SK

Jedete li pod stresom?

radostan

Većina nas to doživi prije ili kasnije. Slistimo sve što nam se nađe pod vilicom kad smo uzrujani, ljutiti ili deprimirani. Jeste li ikada primijetili da se ne osjećate dobro nakon takvog jela? 

Slijede neki od razloga zašto nikad nije dobro jesti uzrujan!

1. Pojest ćete više nego što vam je potrebno

  • Snažne emocije stvaraju snažnu unutarnju potrebu za umirenjem i često tada pokušavamo ublažiti tugu, ljutnju ili strah s mnogo više hrane nego što je potrebno.
    • Dok se emocije kovitlaju u vama i oko vas, nećete biti svjesni malog unutarnjeg glasa koji kaže: "Sit sam, ne trebam više jesti". Nastavit ćete samo gutati hranu bez pomisli o tome kako se osjeća vaš trbuh, dok ne bude prekasno.

2. Bit će vam mučno

  • Jedete li kad se osjećate uznemireno, uznemirit ćete i želudac, doslovno ćete "progutati" nervozu.
    • Vjerojatno će vas mučiti grčevi, napetost ili osjećaj nadutosti ako ste uplašeni ili ljutiti, i jest ćete i onda kad želudac osjeća da to baš i nije najbolja ideja.

3. I druge će vam kočnice popustiti

  • Jeste li primijetili da vam kad ste ljutiti ili prestrašeni kočnice u drugim područjima popuste?
    • Npr. posvađate li se žestoko s partnerom, dijeta ili zacrtani plan prehrane nisu vam više ni nakraj pameti – daleki su i nevažni u usporedbi s ljutnjom koju osjećate. Na nesreću, ta mentalna i emocionalna promjena prioriteta može prouzročiti da "iskočite iz kolosijeka" i vratite se starim nezdravim navikama (ne samo u jelu).

4. Bit ćete još utučeniji nego prije

  • Nakon što se prejedete, prirodno ćete transferirati ljutnju ili tugu na činjenicu da ste upravo napravili nešto loše, opet se pretrpali hranom, "uništili" plan zdrave prehrane i slično (on nije uistinu uništen, ali vi se možete tako osjećati).
    • Bit ćete još utučeniji ili nervozniji zato što ste bili slabi i nemate snagu volje i osjećat ćete se još gore.

Najbolji način izbjegavanja tih emocionalnih uspona i padova je, naravno, ne jesti kad ste uznemireni.

 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

 

https://www.vitadu.hr/