Blog VITADU
vitadu.com SK

Šta reći...a šta ne?

Rezultat slike za žene koje tračaju u kutu

Živimo u kulturi opsjednutoj izgledom, pa ako primijetite da je kolega, prijatelj ili susjed izgubio višak kilograma, imate potrebu to prokomentirati sa njim. No čak i oni komentari koje ste uputili s najboljom namjerom mogu se shvatiti pogrešno.

Osnovna je činjenica da ne znate razlog nečijeg gubitka kilograma, pa stoga valja izbjegavati moraliziranje o toj temi, piše Lifehacker donoseći listu rečenica koje biste mogli prešutjeti.

Ako niste sigurni je li nečije mršavljenje rezultat zdravog načina života i promjene navika te da je sugovornik spreman na ovakav tip komentara, radije se suzdržite od implikacije da zbog gubitka težine sada izgleda bolje nego prije.

Iako ste time možda željeli reći da je sugovornik izgledao lijepo i prije mršavljenja, zapravo mu poručujete da se od njega očekuje kako bi trebao izgledati na određeni način.

S druge strane, ako se vaš sugovornik trudio izgubiti kilograme, zašto biste željeli potkopati njihov dosadašnji trud govoreći mu da je suvišan?

Vi sigurno niste netko tko drugima može govoriti što smiju ili ne smiju raditi, a opasno je hranu prikazati kao nešto što je drugi zaradio na ovaj ili onaj način. Najbolje je ne komentirati što netko jede.

... Što reći umjesto neumjesnih komentara?

 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/