Blog VITADU
vitadu.com SK

Ovladajte stresom pomoću zdrave prehrane!

 

Namirnice koje jedete mogu uzrokovati stres

Vjerojatno poznajete nekoga tko se nalazi u stresnoj situaciji. Možda ste upravo sada i vi pod stresom i pokušavate se nositi s njime. Svatko se ponekad nađe pod stresom – radi se o prirodnoj reakciji našeg mozga i organizma na izazovne situacije ili stresore. Za našu opću dobrobit važno je da naučimo kako se nositi sa stresom.

Pažljivo s grickalicama!

Visokokalorične grickalice mogu potaknuti oslobađanje izvjesnih kemikalija u mozgu koje nam daju osjećaj zadovoljstva, ali samo nakratko. Kod takve hrane imate dojam da ne možete prestati jesti, što vas dovodi u začarani krug u kojem prejedanje dovodi do debljanja, a debljanje pojačava psihički stres. I poslastice s puno šećera poput sladoleda mogu izazvati trenutni osjećaj ugode, no nakon toga uvijek dolazi nagli pad šećera u krvi, koji nas opet navodi na jelo.

Jedite redovito i nemojte preskakati obroke

Kada ste pod stresom, može se desiti da odgodite obroke ili ih potpuno preskočite. To će loše utjecati na vaše raspoloženje i imat ćete manje energije. Može doći do pada razine šećera u krvi, što će pojačati stres. Ako ste zbog stresa izgubili apetit, pokušajte jesti manje količine hrane, ali češće tijekom dana.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/92/blog/Bez-gladovanja-molim.html

Osim toga, važno je da jedete u ugodnom ozračju i da obrok odvojite od posla ili drugih izvora stresa. Ako jedete za pisaćim stolom i istovremeno radite ili ako plaćate račune dok večerate, prekinite s takvom praksom. Uzmite si malo više vremena za obrok, usporite i opustite se. Tako ćete vjerojatno pojesti manje, a uživati više.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/