Blog VITADU
vitadu.com SK

Izbjegavajte navike koje ugrožavaju ZDRAVLJE vaših BUBREGA!

Prevelike količine mogu biti izuzetno štetne

Do oštećenja bubrega dovodi negativan proces koji traje nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, naročito dijabetesu. Zdravlje bubrega ne narušava se preko noći.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju i drugim srcem. Takvo shvaćanje je utemeljeno, jer kada bubrezi izgube funkciju ili je ona narušena, svi organi u tijelu polako gube ravnotežu.

Da bi sačuvali zdravlje bubrega obratite pažnju na ove 4 stvari:

Visok nivo natrija u ishrani, bilo u obliku soli ili češće preko skrivenih izvora, veoma je problematičan, pogotovo ako postoji sklonost ka hipertenziji. Mnoge grickalice, većina brze hrane, konzervirana hrana i upakirane namirnice, sadrže velike količine natrija, pa ih treba smanjiti.

Vježbanje je odlično za tijelo i cirkulaciju i može da pomogne u regulaciji šećera u krvi i održavanju optimalne tjelesne težine. Studije su pokazale da gubitak težine pozitivno utiče na funkciju bubrega.

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/77/blog/Pijete-li-vodu-u-PRAVO-vrijeme.html

Konzumiranje previše šećera može uticati na porast nivoa mokraćne kiseline, što često rezultira razvojem nekih oboljenja. Zato birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera, kao što je voće.

https://bloghr.vitadu.com/clanek/216/blog/Seerna-groznica.html

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/