Blog VITADU
vitadu.com SK

Ako radite od kuće, krećite se da biste spriječili vensku trombozu!

Transakcija marketinške kopije na njemački jezik

(Foto Jacqueline Kelly na Unsplash)

Posljednjih mjeseci sve više ljudi radi od kuće zbog pandemije koronavirusa, a neki zbog toga manje vježbaju. Njemački liječnici upozoravaju da izostanak kretanja može povećati rizik od nastanka duboke venske tromboze (DVT), koja nastaje kad se u dubokim venama, najčešće nogu, formira ugrušak krvi ili tromb.
  • Iz tih vena krv teče natrag prema srčanom mišiću, a proces se odvija zahvaljujući mišićno-venskoj pumpi koja steže i opušta mišiće dok hodamo.
  • Dok ležite ili sjedite krv u nogama protječe sporije jer izostaju takve kontrakcije mišića.

S obzirom na to da izostanak kretanja može povećati vjerojatnost za nastanak krvnih ugrušaka, ako puno vremena provodite sjedeći za radnim stolom, važno je redovito ustajati ili raditi manje zahtjevne vježbe, savjet je njemačke Savezne udruge za zdravstvene informacije i zaštitu potrošača (BGV) sa sjedištem u Bonnu.

  • Članovi udruge savjetuju vježbe istezanja dok sjedite ili, primjerice povremeno savijanje koljena kada ustanete.

  • BGV savjetuje i jednostavnu vježbu podizanja stopala u sjedećem položaju. Dok sjedite izravnajte leđa i bedra tako da čine pravi kut. Polagano podižite obje pete, oslanjajući se nožnim prstima o tlo, a zatim ih ponovno spustite na pod. Ponovite vježbu desetak puta.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

  • Uz Vas je VITADU tim i blogerica Noa!

https://www.vitadu.hr/