Blog VITADU
vitadu.com SK

Top10 razloga zašto morate konzumirati PROTEINE! 2.dio

https://bloghr.vitadu.com/clanek/139/blog/Top10-razloga-zasto-morate-konzumirati-PROTEINE-1dio.html

 

6. Proteini snižavaju - po život opasni - visoki krvni tlak.

Više je studija potvrdilo da je povećan unos proteina povezan sa snižavanjem visokog krvnoga tlaka - čime se smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara.

 

7. Proteini povećavaju mišićnu masu i snagu.

S obzirom da su proteini građevni materijal mišića sasvim je logično da prehrana bogata proteinima doprinosi izgradnji mišića. No, osim izgradnje, dovoljan unos proteina pomaže i u očuvanju postojeće mišićne mase.

 

8. Proteini ubrzavaju oporavak nakon ozljede.

Više je studija potvrdilo da prehrana bogata proteinima doprinosi bržem i kvalitetnijem zacjeljivanju rana i ozljeda - to ne čudi kada znamo da su proteini građevni materijal tjelesnih tkiva i organa.


9. Proteini starijim ljudima omogućuju da budu fit.

Jedna od posljedica starenja je gubljenje mišićnog tkiva što je povezano i s većim rizikom od fraktura i smanjene kvalitete života u starijim godinama.

Upravo je pojačan unos proteina najbolji način da se smanje negativni učinci starenja. 

https://bloghr.vitadu.com/index.php?mh=6&yr=2019

 

10. Proteini ne štete bubrezima.

Ovo je desetljećima bio mit, no istina je samo ono da osobe koje boluju od bubrežnih bolesti moraju biti oprezne s unosom proteina. Naime, deseci studija se bavilo ovim pitanjem i zaključak je uvijek isti: prehrana s visokim udjelom proteina nema štetnog utjecaja na osobe sa zdravim bubrezima.

 

https://www.vitadu.hr/