Blog VITADU
vitadu.com SK

Kako izbjeći jo-jo efekt

"Bojim se nove dijete. Svaki put uz glavnicu dobijem natrag i kamate. Može li se izbjeći jo-jo efekt ?"

Strah naše čitateljice je opravdan.

Dok smo na redukciji hrane, metabolizam je u stresu i kada se vratimo starim prehrambenim navikama, organizam pamti što je bilo i tako nastaje jo-jo efekt. Tijelo ne možemo prevariti. Ono ima svoje obrambene mehanizme preživljavanja, usporava metabolizam kako bi stvorio "rezerve za vrijeme gladi". Debljamo se, ali se kilogrami ne vraćaju tamo odakle su uzeti - iz mišića - već se pohranjuju kao nove rezerve u obliku masnog tkiva.

Nakon nekoliko ovakvih niskoenergetskih dijeta izgubi se puno mišićnog tkiva, a dobije puno masnog. Za zdravlje to je gore nego prije svih dijeta. Kada dođemo u četrdesete, pedesete godine imamo puno masnog, a malo mišićnog tkiva. Istovremeno raste i rizik od metaboličkih bolesti - poput bolesti masne jetre i kardiovaskularnih bolesti - uz visoki krvni tlak, dijabetes i bolesti srca, pa sve do bolesti bubrega.

Kod ispravne dijete tijelu treba davati bjelančevine - ali bez saharida (ugljikohidrata) i masti - kako bi sačuvali mišiće, a potakli potrošnju energije iz masnog tkiva. S obzirom da je uobičajenom prehranom to teško postići, VITADU tim je pod stručnim vodstvom naše Olge Grozdaničove - specijaliste nutricionizma - u posebnim labaratorijskim uvjetima, uspio izdvojiti bjelančevine od ugljikohidrata. Tako su nastali visokokvalitetni, nutricionistički vrijedni VITADU obroci i znanstveno utemeljen koncept zdravog mršavljenja.

Kako to sve funkcionira, možete čitati u narednom blogu.

Da bi nemoguće postalo moguće - kada je u pitanju vaš bespovratni gubitak kilograma - mi smo i dalje tu za vas.

VITADU tim i Vaša blogerica Noa.