Blog VITADU
vitadu.com SK

Što se jede ujutro, a što pred spavanje?

"Što se jede ujutro, a što pred spavanje ?"

Odgovor na ovo pitanje je jedan od ključnih faktora uspješnog gubitka viška kilograma u VITADU programu.

Zato smo zamolili našu Olgu Grozdaničovu, specijalisticu nutricionizma, idejnu začetnicu VITADU koncepta zdravog mršavljenja, da nam da jedan od ključeva za vrata koja vode prema izlazu iz začaranog kruga neuspješnih dijeta.

▪Oni koji se žele riješiti manjeg viška kilograma trebaju znati što se jede ujutro, a što pred spavanje. Na primjer, voće je najbolje jesti do podneva. To vrijedi i za paradajz koji je također voće, iako mnogi misle da se zdravo hrane ako pojedu samo dva paradajza za večeru. Navečer se može pojesti i dva kilograma krastavaca, rotkvica, salate...jer ovo povrće ne sadrži nikakav šećer i ne deblja.

▪Kad navečer jedemo voće, kako su nas učile naše majke, a voće sadrži puno fruktoze, voćnog šećera koje tijelo preko noći ne potroši i mijenja se u trigliceride, oni se talože kao masno tkivo. Prije 50 godina, kada ljudi nisu imali šećera a puno su se kretali i radili i jeli puno prirodnih saharida (ugljikohidrata), nisu se debljali jer su puno fizički radili. Danas se jako malo krećemo i trošimo jako malo energije i šećere koje pojedemo u različitoj hrani - ne moramo jesti čokoladu - ne potrošimo. Iza 1950. godine potrošnja šećera u Europi bila je 2kg po stanovniku godišnje, a danas je to 88kg. Šećer je najjeftiniji konzervans i davatelj okusa. Nalazi se i u pecivu, hrenovkama, salamama, voćnim čajevima, jogurtima... Naš mozak postaje ovisnik o šećeru za koji možemo reći da je bijela droga. I kad čovjek zdravom prehranom očisti tijelo od te droge, tijelo više neće pitati za slatko, kaže naša Olga.

Za sve ostale teme i dileme, tu smo za vas.

Vitadu tim i vaša  blogerica Noa.