Blog VITADU
vitadu.com SK

Jeste li znali?

Bilo da ste tek naučili plivati ili ste aktivan plivač koji je preplivao stotine kilometara u moru, jezeru ili bazenu, postoji velika vjerojatnost da nikada niste čuli za neke od ovih 6 zanimljivih činjenica o plivanju, od onih osnovnih i povijesnih, pa sve do intrigantnih koji će vam pomoći da upoznate svijet jedne od najpopularnije tjelovježbe na svijetu.

1. Plivači koriste gotovo svaki mišić u svom tijelu

  • Štoviše, tijekom plivanja se koristi više grupa mišića nego kod bejzbola, nogometa i drugih omiljenih sportova današnjice.

2. Plivanjem protiv debljine

  • Istraživanja su pokazala da sat vremena aktivnog plivanja sagorijeva gotovo 40% više kalorija nego vožnja bicikla i gotovo 30% više kalorija nego trčanje. Ove godine recite zbogom celulitu na bedrima i "pivskom trbuhu" tako što ćete plivati, jer u sat vremena možete istrošiti od 500 do 700 kalorija! 

3. Plivanje pomlađuje

  • Plivanje nije nikakav čudotvoran lijek protiv starenja, ali vam itekako može pomoći da se osjećate i izgledate mlađe od vršnjaka.
    • Jedno američko istraživanje otkrilo je da su ljudi koji su plivali oko 2000 metara tri do pet puta tjedno jednostavno odgodili proces starenja. Izgledali su odmornije, zadovoljnije i sretnije od kolega trkača, a čak im je i koža bila mekanija i s vidljivo manje bora.

4. Hrvat drži rekord za najveću udaljenost ikada preplivanu bez peraja 

  • Nakon višestrukih državnih rekorda, titula svjetskog prvaka u maratonskom plivanju, preplivanog La Manchea i etape duge 1000 km od Savudrije do Prevlake, Veljko Rogošić je 2006. preplivao talijansku stranu Jadranskog mora od Grado u blizini Trsta do Riccionea kod Riminija – 225 km na otvorenom moru bez da mu je bila potrebna dodatna oprema za plivanje, kao što je kapa za plivanje ili naočale.
    • Plivanje je trajalo 50 sati i 10 minuta te se još uvijek nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda.

5. Egipćani imaju najveći bazen na svijetu

  • Svjetsko čudo od bazena nalazi se u Citystars laguni u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, a proteže se na nevjerojatnih 9,68 hektara usred pustinje. Bazen je suludo velik, toliko da se u njemu možete plivati, roniti, supati, voziti kajak, pa čak i jedriti!

6. Bebe je lakše naučiti plivati nego hodati

  • Sjetite se samo da bebe provode svojih prvih 9 mjeseci u majčinom trbuhu – u plodnoj vodi. Bivša hrvatska paraolimpijska plivačica i instruktorica plivanja za bebe i djecu, Ana Sršen, objasnila je da se bebe rađaju s tzv. plivačkim refleksom koji je sličan gibanju žabe u vodi i koji bebe zadržavaju do svojih 7 mjeseci starosti. 

https://bloghr.vitadu.com/clanek/368/blog/Plivate-li.html

 

Uz VITADU koncept prehrane iskoristite prednost ljeta kako bi "doplivali do vaše ciljne linije"!

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

  • Uz Vas je VITADU tim i blogerica Noa.
    • Jer ZDRAVLJE je naš imperativ!

https://www.vitadu.hr/