Blog VITADU
vitadu.com SK

“Dan crvenih haljina” treći put u Hrvatskoj!

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održana je i u Hrvatskoj.

Akcija je izazvala interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji, priopćeno je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo koji Dan crvenih haljina organizira zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim neurološkim društvom.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, a tek peti u muškaraca - Ne zanemarujte simptome!

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu za promjenom načina života.

Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

U priopćenju stoji i da svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke pa je, poručili su, važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.

Kada je riječ o hipertenziji, hiperlipidemiji i šećernoj bolesti - svjesni smo da je taj "trojac" češće prisutan kod pretilih osoba!

Osim vidljivog potkožnog masnog tkiva, ono "nevidljivo" - viscelarno - povećava rizik od moždanog udara!

Svjesni ovih čimbenika rizika koji su vezani uz prekomjernu tjelesnu težinu - uz VITADU koncept ne samo da gubite neželjene kilograme, već smanjujete šansu za nastanak moždanog udara!

Preventivom do zdravlja - naš je moto!

Naši VITADU savjetnici omogućit će vam pristup zdravoj i uravnoteženoj prehrani uz koju gubite neželjene kilograme i povećavate nivo životne energije koja nam je sada najpotrebnija!

Uz novi zadovoljni pogled u ogledalu koje prati povećano samopouzdanje i crvena haljina će vam još bolje pristajati!

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

#životidedalje

https://www.vitadu.hr/