Blog VITADU
vitadu.com SK

Sedam popularnih namirnica koje sadrže puno više šećera nego što mislite!

 
7 popularnih namirnica koje skrivaju više šećera nego što mislite
 
STRUČNJACI ženama preporučuju da dnevno unose samo 24 šećera, dok je muškarcima dopušteno do 36 grama.

No jeste li znali da samo jedna limenka gaziranog soka sadrži gotovo 40 grama šećera? Svakako, svi znaju da su gazirana pića bogata šećerom, ali mnogi nisu svjesni da i gotova juha od rajčice može sadržavati do 20 grama šećera po obroku, a vaš omiljeni sok od jabuke, čak i ako je označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj čaši.

Zato je BrightSide izdvojio neke od namirnica za koje biste se mogli iznenaditi koliko šećera sadrže.

1. Gotova juha

Pomislili biste da bi juha iz trgovine mogla biti zdrava kombinacija vode i hranjivog povrća. No kada proučite što sadrži, primijetit ćete da se u samo jednoj takvoj juhi može nalaziti više šećera nego što se preporučuje da dnevno konzumirate. To je posebno često kod juha na bazi rajčice, gdje se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti rajčice.

  • Zato na putu do vaše "ciljne linije" VITADU program ima juhe koje ne samo da ne sadrže šećer, već su kvalitetan dodatak prehrani koji možete pripremiti samostalno ili uz dodatak vašeg omiljenog povrća.

2. Nemasni jogurt

Iako hrana s niskim udjelom masti može biti primamljiva za one koji pokušavaju živjeti zdravijim životnim stilom, trebali biste još jednom razmisliti o konzumaciji takvih namirnica - pogotovo kada je riječ o jogurtu. Porcija punomasnog običnog jogurta ima 4.7 grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može imati 6 do 12 grama šećera. Dodavanje šećera u hranu s niskim udjelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak okusa i konzistencije, a mnogi jogurti s niskim udjelom masti sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze.

3. Preljev za salatu s manje masnoće

Slično jogurtu, i preljevi za salate koji imaju manje masnoća i kalorija sadrže povećane količine šećera. Dvije žlice vašeg omiljenog preljeva za salatu iz trgovine mogu imati oko 7 do 10 grama dodanih šećera.

Zato stručnjaci preporučuju da sami napravite preljev za salatu kod kuće kako biste osigurali da nema dodanih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.

Ili upitajte našeg savjetnika za VITADU dresing "0%".

4. Kečap

Ovaj umak je jedan od najpopularnijih širom svijeta. Međutim, jedna žlica ovog crvenog začina ekvivalentna je stavljanju cijele kocke šećera u usta. On sadrži približno 4 grama šećera po žlici, a većina komercijalnih kečapa sadrži i značajne količine kukuruznog sirupa, koji se povezuje s pretilošću i bolestima srca.

5. Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija popularan je izvor proteina. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne inačice nadopunjene su nezdravim uljima i dodanim šećerima. Neke popularne marke mogu imati do 8 grama šećera u samo dvije žlice.

6. Čips 

Vrećica vašeg omiljenog čipsa može sadržavati oko 3 do 5 posto šećera. To je posebno često kod čipsa s okusima poput roštilja, slatkog čilija ili meda. Čips također sadrži puno ugljikohidrata, koje vaše tijelo pretvara u oblik šećera koji se naziva glukoza. 

  • No to nije slučaj i sa VITADU čipsom!

https://bloghr.vitadu.com/index.php?mh=5&yr=2021

 

7. Suho voće

Suho voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi voća dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere zbijenima u smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim šećerima.

 

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje! 

  • Uz Vas je VITADU tim i blogerica Noa!
    • Jer ZDRAVLJE je naš imperativ.

https://www.vitadu.hr/