Blog VITADU
vitadu.com SK

800 metara na dan!

Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Tisuću koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

1. Srce će se manje naprezati
I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara
Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog tlaka, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše mršavite i poboljšava se razina kolesterola
Imate li visoku razinu lošeg kolesterola, uz VITADU program 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja potiče sagorijevanje kolesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile.

4. Manje ćete biti pod stresom
Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi kemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

5. Kosti će vam ojačati
Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti također potiče stvaranje novih stanica u kostima.

#ostanimoodgovorni - brinimo za svoje cjelokupno zdravlje!

 

https://www.vitadu.hr/