Blog VITADU
vitadu.com SK

Himalajska SOL

 

 

Na našem području najviše se koristi morska, a potom kamena sol, no sve više na stolovima možete susresti druge vrste soli. Trenutno je najpopularnija himalajska.

Međutim, postupak branja himalajske soli osigurava ovoj vrsti soli sadržaj brojnih minerala i drugih elemenata u tragovima koji se ne mogu naći u običnoj soli. Navodi se kako himalajska sol sadrži čak 84 različita minerala poput kalija, kalcija, stroncija i molibdena. Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza. Međutim, iako je točno kako je ova sol u usporedbi s domaćom kuhinjskom soli bogatija za brojne elemente, svi se oni nalaze u tragovima i unose u premalim količinama da bi bili značajni za organizam.

Odrasli bi trebali unositi manje od 5 g soli. Dodavanjem soli hrani ne smijemo pretjerivati jer se prekomjeran unos soli povezuje s bolestima srca i krvnih žila, ali i drugim bolestima poput bubrežnih bolesti i karcinoma. Procjenjuje se kako unosimo 2 do 3 puta više količine soli od preporučenog, a prema podacima WHO-a, smanjivanjem unosa soli za 50 posto spasilo bi se oko 180 000 ljudskih života u Europi godišnje.

 

 

https://www.vitadu.hr/